Actueel

Nieuws

Wat is een gevulde lasdraad? Lokaal nieuws maandag 09 december 2019

Wat is een gevulde lasdraad?

Lassen is een vak apart. Het komt nauw en het kan potentieel gevaarlijke situaties veroorzaken wanneer men zich niet aan de protocollen houdt. Dit is zeker ook het geval bij lassen met gevulde lasdraad , omdat daar gassen bij komen kijken. Deze manier van lassen wordt ook wel aangeduid met de Engelse termen innershield welding of fluxed core arc welding. Maar wat is een gevulde lasdraad nu eigenlijk precies?

Wat is lassen met een gevulde lasdraad?

Bij het lassen met gevulde lasdraad wordt gebruik gemaakt van het MIG/MAG lasproces. De draad wordt door lastang heengevoerd en daarna in het smeltbad aangebracht. Daarbij wil je invloeden van buitenaf voorkomen. Deze kunnen ervoor zorgen dat de lasverbinding verbrandt of kunnen andere schadelijke verstoringen veroorzaken. Daarom moet je het smeltbad beschermen om lasfouten te voorkomen. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van een beschermgas. In dit lasproces is dat een inert gas of een actief gas. Dit kan met een gasfles, maar het kan ook met een gevulde lasdraad. Dan wordt een holle draad gebruikt, die gevuld is met een fijn laspoeder, bijvoorbeeld rutiel. De gevulde draad vormt dan de laselektrode, die afsmelt tijdens het lasproces. De buitenkant van de lasdraad is van metaal. Deze gaat op in het smeltbad. Het poeder aan de binnenkant wordt echter tijdens het verhitten omgezet in gassen die het smeltbad beschermen tegen schadelijke gevolgen van lucht en zuurstof rondom het lasproces.

De slak

Bij de verbranding van de draadvulling, ontstaat er ook afvalmateriaal. Dit gaat drijven boven op het smeltbad. Met noemt dit de ‘slak’. Deze slak stolt snel en heeft de functie dat het het smeltbad beschermt, en teven de verticale en bovenhandse laspositie beschermt. Ook zorgt de slak ervoor dat de kans op stralen en spannen verkleind wordt. Als gevolg hiervan wordt de lasser in staat gesteld om met relatief hoge stromen te lassen. Wanneer de slak uitgehard is, kan deze vrij gemakkelijk worden verwijderd. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een lasbeitel.Verschillende soorten lasdraad

Over de jaren zijn er verscheidene lasvoegmaterialen ontwikkeld, waarbij er ook verschillende lasdraden zijn ontwikkeld voor lassen met gevulde lasdraad. Naast rutiel zijn er ook diverse andere materialen die gebruikt kunnen worden als laspoeder. De manier waarop de lasdraad is geproduceerd kan verschillen. Zo is er de rondgevouwen lasdraad en de dichtgevouwen lasdraad. Niet iedere lasser is bevoegd om ieder lasproces uit te voeren. Welke lasdraad en welk lasproces toegepast moet worden, kan verschillen en staat beschreven in de lastmethodebeschrijving. Vaak is een persoonsgebonden lascertificaat nodig om een proces te mogen uitvoeren, waarbij de lasser zich dient te houden aan de lasmethodebeschrijving. Wanneer wordt aangegeven dat een met poeder gevulde lasdraad gebruikt moet worden, wordt daar ook bij aangegeven wel laspoeder er gebruikt moet worden om het proces volgens de normen te laten verlopen.

Voordelen van lassen met gevulde lasdraad

Het lassen met gevulde lasdraad brengt een aantal voordelen met zich mee. Zoals we eerder al schreven, zijn externe gasflessen niet nodig. Ook zorgt lassen met gevulde lasdraad ervoor dat er zeer hoge neersmeltsnelheden mogelijk zijn. Daarnaast kunnen openstaande en slecht passende lasnaden relatief eenvoudig overbrugd worden. De te lassen naad heeft een groot zelfreinigend vermogen en er is geen elektrodenwissel nodig. Het proces is weinig gevoelig voor wind, omdat het beschermgas door de methode niet wegwaait. Er ontstaat geen afval in de vorm van elektrodepeuken en met sommige type toevoegdraden kan een tweede laslaag over de eerste aangebracht worden zonder eerst de slak weg te moeten bikken. Dit zorgt ervoor dat het proces sneller kan verlopen.

Nadelen van lassen met gevulde lasdraad

Zoals bij alles kleven er natuurlijk ook een paar minpunten aan lassen met gevulde lasdraad. Zo kan er een sterke rookontwikkeling ontstaan gedurende het proces, waardoor adembescherming noodzakelijk is. Er is een speciale training om een nette lasrups te kunnen leggen. De kans bestaat dat er slakinsluitsels ontstaan. Door het toevoegmateriaal is het lasdraad kwetsbaarder en kan het bij de draadaanvoer wat sneller voor storingen zorgen. Verder is een draadaanvoerkoffer nodig, waardoor je minder mobiel bent dan wanneer je een elektrode-lastang gebruikt. Moet je een lasser inhuren, dan gaat het bij deze methode om een lasser met specialistische kennis en vaardigheid die doorgaans een hoger uurtarief hanteert.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Breda.

Aanmelden