Actueel

Nieuws

Wat is een gevulde lasdraad? Lokaal nieuws maandag 09 december 2019

Wat is een gevulde lasdraad?

Lassen is een vak apart. Het komt nauw en het kan potentieel gevaarlijke situaties veroorzaken wanneer men zich niet aan de protocollen houdt. Dit is zeker ook het geval bij lassen met gevulde lasdraad , omdat daar gassen bij komen kijken. Deze manier van lassen wordt ook wel aangeduid met de Engelse termen innershield welding of fluxed core arc welding. Maar wat is een gevulde lasdraad nu eigenlijk precies?

Wat is lassen met een gevulde lasdraad?

Bij het lassen met gevulde lasdraad wordt gebruik gemaakt van het MIG/MAG lasproces. De draad wordt door lastang heengevoerd en daarna in het smeltbad aangebracht. Daarbij wil je invloeden van buitenaf voorkomen. Deze kunnen ervoor zorgen dat de lasverbinding verbrandt of kunnen andere schadelijke verstoringen veroorzaken. Daarom moet je het smeltbad beschermen om lasfouten te voorkomen. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van een beschermgas. In dit lasproces is dat een inert gas of een actief gas. Dit kan met een gasfles, maar het kan ook met een gevulde lasdraad. Dan wordt een holle draad gebruikt, die gevuld is met een fijn laspoeder, bijvoorbeeld rutiel. De gevulde draad vormt dan de laselektrode, die afsmelt tijdens het lasproces. De buitenkant van de lasdraad is van metaal. Deze gaat op in het smeltbad. Het poeder aan de binnenkant wordt echter tijdens het verhitten omgezet in gassen die het smeltbad beschermen tegen schadelijke gevolgen van lucht en zuurstof rondom het lasproces.

De slak

Bij de verbranding van de draadvulling, ontstaat er ook afvalmateriaal. Dit gaat drijven boven op het smeltbad. Met noemt dit de ‘slak’. Deze slak stolt snel en heeft de functie dat het het smeltbad beschermt, en teven de verticale en bovenhandse laspositie beschermt. Ook zorgt de slak ervoor dat de kans op stralen en spannen verkleind wordt. Als gevolg hiervan wordt de lasser in staat gesteld om met relatief hoge stromen te lassen. Wanneer de slak uitgehard is, kan deze vrij gemakkelijk worden verwijderd. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een lasbeitel.Verschillende soorten lasdraad

Over de jaren zijn er verscheidene lasvoegmaterialen ontwikkeld, waarbij er ook verschillende lasdraden zijn ontwikkeld voor lassen met gevulde lasdraad. Naast rutiel zijn er ook diverse andere materialen die gebruikt kunnen worden als laspoeder. De manier waarop de lasdraad is geproduceerd kan verschillen. Zo is er de rondgevouwen lasdraad en de dichtgevouwen lasdraad. Niet iedere lasser is bevoegd om ieder lasproces uit te voeren. Welke lasdraad en welk lasproces toegepast moet worden, kan verschillen en staat beschreven in de lastmethodebeschrijving. Vaak is een persoonsgebonden lascertificaat nodig om een proces te mogen uitvoeren, waarbij de lasser zich dient te houden aan de lasmethodebeschrijving. Wanneer wordt aangegeven dat een met poeder gevulde lasdraad gebruikt moet worden, wordt daar ook bij aangegeven wel laspoeder er gebruikt moet worden om het proces volgens de normen te laten verlopen.

Voordelen van lassen met gevulde lasdraad

Het lassen met gevulde lasdraad brengt een aantal voordelen met zich mee. Zoals we eerder al schreven, zijn externe gasflessen niet nodig. Ook zorgt lassen met gevulde lasdraad ervoor dat er zeer hoge neersmeltsnelheden mogelijk zijn. Daarnaast kunnen openstaande en slecht passende lasnaden relatief eenvoudig overbrugd worden. De te lassen naad heeft een groot zelfreinigend vermogen en er is geen elektrodenwissel nodig. Het proces is weinig gevoelig voor wind, omdat het beschermgas door de methode niet wegwaait. Er ontstaat geen afval in de vorm van elektrodepeuken en met sommige type toevoegdraden kan een tweede laslaag over de eerste aangebracht worden zonder eerst de slak weg te moeten bikken. Dit zorgt ervoor dat het proces sneller kan verlopen.

Nadelen van lassen met gevulde lasdraad

Zoals bij alles kleven er natuurlijk ook een paar minpunten aan lassen met gevulde lasdraad. Zo kan er een sterke rookontwikkeling ontstaan gedurende het proces, waardoor adembescherming noodzakelijk is. Er is een speciale training om een nette lasrups te kunnen leggen. De kans bestaat dat er slakinsluitsels ontstaan. Door het toevoegmateriaal is het lasdraad kwetsbaarder en kan het bij de draadaanvoer wat sneller voor storingen zorgen. Verder is een draadaanvoerkoffer nodig, waardoor je minder mobiel bent dan wanneer je een elektrode-lastang gebruikt. Moet je een lasser inhuren, dan gaat het bij deze methode om een lasser met specialistische kennis en vaardigheid die doorgaans een hoger uurtarief hanteert.

BN De Stem: Groen licht voor 169 woningen Lokaal nieuws vrijdag 11 oktober 2019

BN De Stem: Groen licht voor 169 woningen

BREDA - Nieuwbouwproject The Marker in Breda kan waarschijnlijk in het voorjaar van 2020 van start gaan. Aan de Markendaalseweg wordt dan het oude UWV-gebouw gesloopt om plaats te maken voor 169 woningen en enkele commerciële ruimtes, waaronder mogelijk een horecazaak en een kleine supermarkt.  

BREDA - Nieuwbouwproject The Marker in Breda kan waarschijnlijk in het voorjaar van 2020 van start gaan. Aan de Markendaalseweg wordt dan het oude UWV-gebouw gesloopt om plaats te maken voor 169 woningen en enkele commerciële ruimtes, waaronder mogelijk een horecazaak en een kleine supermarkt.  

Het college van B&W stelt aan de gemeenteraad voor het bestemmingplan voor de locatie te wijzigen, zodat de nieuwbouw gerealiseerd  kan worden. Het ontwerpbestemmingsplan, dat voor de zomer ter inzage lag, leidde tot zestien reacties, die verder niet tot grote wijzigingen hebben geleid. Lees hier het hele artikel.

Update september Lokaal nieuws dinsdag 03 september 2019

Update september

Midden in de historische binnenstad, aan het water en een fraaie promenade, met alle voorzieningen op loopafstand: in The Marker woon je op een zeer bijzondere plek in Breda. Het plan bestaat uit vier bouwdelen met verschillende typen woningen en appartementen.

Wonen aan de promenade 

De bouwdelen A en B liggen direct aan de Markendaalseweg. Deze wordt helemaal vernieuwd tot een fraaie promenade. In bouwdeel A is op de begane grond ruimte voor diverse voorzieningen. Op de verdiepingen zijn zowel koop- als huurappartementen gelegen. In Bouwdeel B liggen direct aan de Markendaalseweg de zeer ruime Atelierwoningen. Deze bestaan uit twee bouwlagen en bieden genoeg plek voor een kantoor aan huis. De Atelierwoningen hebben bovendien een eigen tuin. Op de verdiepingen van bouwdeel B bevinden zich verder vooral koopappartementen en een beperkt aantal huurappartementen. Verder zit in bouwdeel B ook de inrit naar de parkeerkelder die onder The Marker komt te liggen. Tussen bouwdeel A en B wordt een doorgang gemaakt naar de oever van de Nieuwe Mark. Deze ligt in het verlengde van de bestaande Concordiasteeg. 

 

Wonen aan het water

Aan de zijde van de Nieuwe Mark liggen de bouwdelen C en D. Bouwdeel C staat direct op de kade van de Nieuwe Mark en bestaat uit uitsluitend koopappartementen. Aan de overkant van het water ligt het wandelpad langs de Nieuwe Mark en het Arsenaalgebouw. De Rooi Pannen heeft zich hier onlangs gevestigd. De doorgang in het verlengde van de Concordiasteeg komt uit op een brug over de Nieuwe Mark. De wandelroute gaat vervolgens voor bouwdeel D langs. Op de begane grond bevinden zich hier de stadsvilla’s met tuin. Deze ruime woningen bestaan uit twee bouwlagen. Boven de stadsvilla’s zijn royale koopappartementen gelegen.

Plattegronden bijna klaar

De architect werkt alle tekeningen van The Marker momenteel verder uit. Binnen enkele weken kunnen wij de eerste plattegronden van de diverse typen woningen en appartementen laten zien op de website. Uiteraard ontvangt u als eerste bericht.

Start verkoop Lokaal nieuws vrijdag 23 augustus 2019

Start verkoop

De architect maakt de tekeningen de komende maanden af. Daarna kan de verkoop van de woningen en appartementen beginnen; dit zal zeer waarschijnlijk zijn in het vierde kwartaal van dit jaar. Blijf als eerste op de hoogte via de nieuwsbrief.

De architect maakt de tekeningen de komende maanden af. Daarna kan de verkoop van de woningen en appartementen beginnen; dit zal zeer waarschijnlijk zijn in het vierde kwartaal van dit jaar. Blijf als eerste op de hoogte via de nieuwsbrief.

Natuur langs de kades van de Nieuwe Mark Lokaal nieuws vrijdag 23 augustus 2019

Natuur langs de kades van de Nieuwe Mark

Wij zeggen het nog maar eens: The Marker wordt op een zeer bijzondere plek gebouwd. Aan de Nieuwe Mark, de stadsrivier die dwars door Breda loopt.

Wij zeggen het nog maar eens: The Marker wordt op een zeer bijzondere plek gebouwd. Aan de Nieuwe Mark, de stadsrivier die dwars door Breda loopt. De gemeente heeft plannen om de kades te vergroenen en de natuur terug te brengen langs het 175 meter lange stadswater. Er zijn ideeën om ‘hotelkamers voor otters’ te maken en bomen uit de kademuren te laten groeien. Een bijzonder plan, vindt ook de Europese Unie. Die heeft de groene kades beloond met een miljoenensubsidie uit het Urban Innovative Actions-fonds. Lees hier meer.

Diverse prijsklassen Lokaal nieuws vrijdag 23 augustus 2019

Diverse prijsklassen

Momenteel is de architect hard bezig om de plattegronden definitief te maken. De aannemer werkt ondertussen aan de laatste technische details. Het is daarom nog niet mogelijk om exact te bepalen wat de woningen zullen kosten.

Momenteel is de architect hard bezig om de plattegronden definitief te maken. De aannemer werkt ondertussen aan de laatste technische details. Het is daarom nog niet mogelijk om exact te bepalen wat de woningen zullen kosten. Wat we al wel kunnen vertellen: het plan bestaat uit heel veel verschillende typen woningen en appartementen verspreid over vier bouwdelen. De prijsklassen zijn zeer divers, dat wil zeggen: vanaf € 260.000 tot net boven het miljoen en bijna alles daartussenin. Hoe hoog de huurprijzen van de appartementen in de vrije huursector zullen zijn, is nog niet bekend. Zodra er meer informatie is over de koop- en huurprijzen, dan zal dit gecommuniceerd worden op de site en via de nieuwsbrief.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Breda.

Aanmelden