Actueel

Nieuws

5 belangrijke begrippen bij het kopen van nieuwbouw Lokaal nieuws maandag 17 december 2018

5 belangrijke begrippen bij het kopen van nieuwbouw

Er komt heel wat kijken bij het kopen van een huis. Juist bij een woning die nog gebouwd moet worden, krijg je te maken met zaken die typisch zijn voor nieuwbouw. Anders dan wanneer je een bestaande woning zou kopen. Niet iedereen kent de terminologie.  

Een woning kopen doen we maar een paar keer in ons leven. Juist daarom is het belangrijk deze aankoop bewust en weloverwogen te doen. Je oriënteert op de woningen in een buurt waar je graag zou willen wonen en je bepaalt waar je behoefte aan hebt. Een groot huis met een tuin, een appartement of een bungalow bijvoorbeeld. Je laat je goed voorlichten over je hypotheekvorm en vervolgens raak je in gesprek over die ene woning die je zo graag zou willen. Bij een nieuwbouwwoning komen er dan termen voorbij die niet altijd even duidelijk zijn. We zetten de vijf belangrijkste op een rij en geven uitleg.

Bouwrente

Als de koopovereenkomst is getekend is de woning nog niet opgeleverd. Die moet immers nog gebouwd worden. De periode vanaf het tekenen van de overeenkomst tot aan de oplevering van het huis, moet er rente worden betaald, bouwrente of grondrente genoemd. Pas bij het tekenen van de hypotheekakte bij de notaris stopt het betalen van de grond- of bouwrente aan de aannemer.

Vrij op naam

Bij het kopen van een kavel of een nieuwbouwwoning worden er geen kosten koper in rekening gebracht. Het zijn de kosten die gemaakt worden om eigenaar van een huis te worden zoals overdrachtbelasting (2 procent van de woningprijs) en notariskosten voor de hypotheekakte.

Bouwdepot

De afgesloten hypotheeksom wordt in een bouwdepot gestort. Daarvan wordt de verdere bouw van de woning gefinancierd. Je ontvangt rente over het bedrag dat in het bouwdepot is gestort.

Vooroplevering

Een vooroplevering vindt plaats een week voordat het huis wordt opgeleverd. De aannemer gaat samen met de toekomstige bewoner de woning inspecteren. Het doel: er voor zorgen dat er geen gebreken zijn bij de uiteindelijke oplevering. Mochten er dus gebreken blijken, dan moeten die eigenlijk in die tussenliggende week nog verholpen worden.

Ruwbouwopties

Dit zijn wijzigingen die aan de woning worden aangebracht die zo groot zijn dat ze belangrijk zijn voor de constructie van het huis en ook de voorbereiding van de bouw beïnvloeden.

‘We adviseren niet alleen hypotheken van onszelf’ Lokaal nieuws maandag 05 november 2018

‘We adviseren niet alleen hypotheken van onszelf’

Natuurlijk wil je dat je de juiste keuze maakt als je een huis koopt. Het is tenslotte een van
de grootste uitgaven in je leven. En een verbintenis die je aangaat voor een lange tijd. Maar
hoe zorg je dat je de juiste keuze maakt in al het aanbod van hypotheken?

Erwin Schellekens , hypotheekadviseur van de SNS Winkel in Breda weet uit ervaring; ’De juiste hypotheek vinden, is best een puzzel. Want wat voor de één een goede hypotheek is, hoeft dat voor de ander zeker niet te zijn. Dat hangt af van je situatie en wensen. Bij ons valt er wat te kiezen. Je kunt niet alleen een SNS Hypotheek bij ons afsluiten, maar ook hypotheken van bijvoorbeeld Aegon, Nationale-Nederlanden en diverse andere hypotheekaanbieders.

’Handig van zoveel keuze onder 1 dak: Je kunt hypotheken en hypotheekrentes makkelijk vergelijken. Misschien heeft een van de aanbieders op dit moment een lagere rente dan de ander. Of heeft een aanbieder voorwaarden die in jouw situatie gunstig zijn. Of je nu gaat voor nieuwbouw, een opknapper, in loondienst bent of zzp’er.

WIL JIJ OOK VERZEKERD ZIJN VAN EEN GOED HYPOTHEEKADVIES?

En heb je geen zin om zelf eindeloos te vergelijken tussen de verschillende aanbieders, voorwaarden en mogelijkheden? Maak nu een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek. Bel: 0613981487 of loop onze winkel even binnen.

Goed om te weten: Ons advies is 100% onafhankelijk. We krijgen hiervoor geen provisie van de verschillende aanbieders. We rekenen alleen een gebruikelijke vergoeding voor het hypotheekadvies, zoals je die overal betaalt.

Breda, Ginnekenstraat 137-C
Breda, Moerwijk 13

Zoektocht hypotheek tijdrovend en stressvol, vooral voor jonge huizenkoper Lokaal nieuws donderdag 18 oktober 2018

Zoektocht hypotheek tijdrovend en stressvol, vooral voor jonge huizenkoper

Breda, 4 oktober 2018 - Een huis kopen is in de huidige overspannen huizenmarkt een stressvolle bezigheid. De zoektocht naar een passende hypotheek maakt het, zeker als je snel moet beslissen, volgens velen niet makkelijker. De meeste Nederlanders vinden een hypotheek zoeken ingewikkeld en tijdrovend, blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van SNS. Vooral jonge huizenkopers en starters ervaren hierbij vaak stress. Dit wordt zelfs net zo stressvol ervaren als verhuizen of verbouwen.

In het onderzoek vroeg SNS in september aan ruim 1.000 Nederlanders naar hun ervaring met het zoeken naar een geschikte hypotheek. Zowel huiseigenaren als starters namen deel. 70 procent van de huizenkopers gaf aan hierbij stress te ervaren. Onder starters is dit zelfs 88 procent. Ter vergelijking: verhuizen en verbouwen leveren met 75 en 69 procent ongeveer evenveel stress op.

Met name jonge kopers ervaren stress bij het kiezen van een hypotheekaanbieder. In de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht) wordt hier door meer mensen (+15%) stress van ondervonden dan in de rest van Nederland. In West-Nederland is de hoogte van de netto maandlasten bij de zoektocht naar een hypotheek ook vaker een zorg. 

De zoektocht naar een hypotheek levert bovendien vaker stress op dan de vraag of er wel een lening verkregen kan worden en of het wel het juiste moment is om te kopen. Gemiddeld is dit laatste voor 53 procent reden tot zorg, maar in Noord-Holland, Drenthe en Zeeland is dit iets vaker het geval.

Zoektocht kost vooral starters veel tijd 

Gemiddeld vergelijken alle hypotheekzoekers 3,5 aanbieders om tot een keuze te komen. De zoektocht naar de juiste hypotheekverstrekker kost met name starters veel tijd. 41 procent van de nieuwe koopmarktbetreders geeft aan hier een week tot een maand voor nodig te hebben. 17 procent van hen trekt hier zelfs langer dan een maand voor uit.

Informatie onoverzichtelijk en ingewikkeld

Vooral het vergelijken van verschillende rentes en hypotheekvormen blijkt lastig. 40 procent heeft bovendien geen goed beeld van welke hypotheekverstrekkers er allemaal zijn. Ton Timmerman, directievoorzitter SNS: “Om het makkelijker te maken om zowel een passende hypotheekvorm als -rente te vinden, nemen wij meerdere aanbieders op in ons advies. De meeste mensen zijn dit nog niet gewend van een bank, maar wij vinden dit heel normaal. Zo kunnen we ons namelijk echt concentreren op iemands persoonlijke situatie en met een overzichtelijk aanbod veel uitzoekwerk uit handen nemen.”

Hypotheekadviseur van meerdere aanbieders meest betrouwbaar

Een partij die meerdere aanbieders adviseert wordt als het meest betrouwbaar beschouwd. Toch blijkt de eigen bank het populairst voor advies. De grootste groep (51%) overweegt zijn of haar huidige bank als hypotheekadviseur. Vooral in Noord-Nederland is dit het geval en voor alleenstaanden en starters. Op de tweede plek staat de onafhankelijk financieel adviseur (39%), gevolgd door de hypotheekketen (32%).

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Breda.

Aanmelden